Voor de Duitse en Poolse medewerkers van de Hoffmann Groep is Winny Hoffmann Die cheffin, maar de rest van het personeel noemt haar gewoon Winny. Ook de titel ‘Vrouwelijke CEO van 2015’ verandert daar niets aan. “Ik vind baas echt helemaal niks, dan klinkt cheffin veel liever.”
Ze is niet meer zo vaak als vroeger op de bouw aanwezig. “Te weinig eigenlijk”, zegt Winny Hoffmann schuldbewust. Het klinkt misschien vreemd uit de mond van een keurige dame, maar voor Hoffmann is het de normaalste zaak van de wereld. Ruim 35 jaar geleden begon ze op verzoek van haar toenmalige Duitse werkgever Krings Verbau met de verkoop en verhuur van bekistingswanden in Nederland. “Ik ben helemaal alleen begonnen. Dus toen heb ik inderdaad in de bouwput gestaan en instructies gegeven. Ik heb eigenlijk alles gedaan. Ik moest ook zelf de offertes maken en de telefoon opnemen, want er was verder niemand.”
Selfmade vrouw
Hoffmann kan dus met recht een selfmade vrouw worden genoemd. Inmiddels bestaat haar bedrijf uit vijf werkmaatschappijen (Krings, Hoffmann bodemtechnieken, W-dam, Wedam en Winmix) met in totaal bijna 80 werknemers in dienst. De verschillende werkmaatschappijen houden zich bezig met het verhuren, verkopen, installeren en verwijderen van grondkerende constructies, met als belangrijkste specialisatie het trillingvrij aanbrengen van stalen damwanden en soilmix wanden. De soilmixtechniek werd in 2001 door Hoffmann naar Beek en Donk gehaald en is nog altijd behoorlijk uniek in Nederland. “Als je in dichtbebouwd gebied een wand moet aanbrengen zoals bij een fundering of een parkeergarage, dan moet dat trillingsvrij gebeuren. Anders levert dat schade op aan de omgeving. Dat kan door de damwanden de grond in te drukken, maar omdat je in ons land te maken hebt met verschillende soorten grond kan dat niet overal. Daarom ben ik samen met een aantal medewerkers op zoek gegaan naar een ander systeem. Dat is het soilmixsysteem geworden. In plaats van een trilblok of een heiblok maakt de machine gebruik van een frees die de grond fijnmaakt en er tegelijkertijd een emulsie van cement en water aan toevoegt. Je gebruikt dus de bestaande grond om een wand van te maken. In Eindhoven hebben we dat proces onder andere toegepast bij De wal en het Philips Stadion.”
Beste vrouwelijke CEO
Ondanks haar status van oprichter, eigenaar en directeur van het bedrijf zit Hoffmann een belangrijk deel van haar tijd gewoon tussen het overige personeel in te werken. “Op de werkvloer hoor en zie ik alles. Dat vind ik heel belangrijk. Als ik tussen de mensen inzit, heeft niemand drempelvrees. Dat is anders wanneer je altijd in je eigen kantoor zit. Ik vind het heel belangrijk om de contacten wam te houden, bijvoorbeeld door medewerkers persoonlijk te feliciteren met hun verjaardag. Of ik ga even naar mijn mensen kijken op de bouw. Dan neem ik gebak mee, of iets anders. Dat vinden ze leuk. Maar zoals ik al zei, dat doe ik eigenlijk te weinig. Als je groter wordt, dan is de organisatie in een bedrijf ook heel belangrijk. En die rust nog steeds voor een belangrijk deel op mijn schouders.” Dat lijkt de Brabantse met Indische roots behoorlijk goed af te gaan. Zo goed zelfs dat de Hoffmann Groep in februari van dit jaar werd uitgeroepen tot branchewinnaar van de Nationale Business Succes Award in de categorie ‘bodemtechniek’. Tijdens de awardshow van de belangrijkste ondernemersprijs van Nederland werd Hoffmann bovendien verkozen tot ‘Vrouwelijke CEO van 2015’. Een geweldige eer. “De jury heeft mij verteld dat heel veel concullega’s hadden gezegd dat ik een heel mooi en goed bedrijf heb, mede daarom hebben we ook de brancheprijs gewonnen. Toen ik daar stond in de zaal in Hilversum waren er ook twee collega’s, of concurrenten eigenlijk, die nadien bij me kwamen om me te feliciteren met de prijs. Zij vonden dat ik de prijs echt had verdiend. Daar voelde ik mezelf toch wel heel trots bij.”
“Ik vind het heel belangrijk om de contacten warm te houden, bijvoorbeeld door medewerkers persoonlijk te feliciteren met hun verjaardag.”
Glazen plafond
Naast de lof van haar concurrenten noemde de vakjury haar bedrijf een ‘toonbeeld van goed management’ en werd Hoffmann geroemd vanwege haar inzet om vrouwen te activeren voor een loopbaan in de techniek. Zo geeft ze regelmatig gastlessen op middelbare scholen. “Als je nu wilt dat er in de toekomst meer vrouwen in technische beroepen komen werken, moet je ze nu al gaan opleiden. Ik vind dat leraren nog meer zouden kunnen doen om meisjes te activeren om voor een bètapakket te kiezen.” Zelf heeft Hoffmann tien vrouwen op de loonlijst staan, maar dat hadden er volgens haar nog veel meer kunnen zijn. “Alleen je krijgt ze gewoon niet. Wij zijn geen sexy bedrijf en dan is het gewoon een stuk moeilijker. Dit is echt een harde mannenwereld. Het is onder de grond, modderig en vies. Maar dan nog. Ook in andere bedrijven waar ik vaak kom of de netwerkclubjes waar ik inzit, ben ik praktisch de enige vrouw.” Van een glazen plafond wil Hoffmann echter niets weten. Vrouwen moeten volgens de topvrouw van de Hoffmann Groep ook kritisch naar zichzelf durven kijken. “Als je carrière wilt maken, zul je uren moeten maken. Vrouwen net zo goed als mannen. Ik zie veel vrouwen om me heen die denken: ‘Ik kan hetzelfde als hij kan’. Dat zou best kunnen. Maar hij maakt 60 tot 70 uur en zij wil dat in 30 of 40 doen. Daarin moeten vrouwen zich aanpassen. Heel veel vrouwen willen dat niet, dan kun je dus ook niet spreken van een carrière. Er is al veel veranderd in Nederland ten opzichte van vroeger. Men vraag tegenwoordig ook steeds vaker om vrouwen voor bepaalde topposities. Maar ze moeten natuurlijk wel goed zijn én zelf willen.”
“Als je carrière wilt maken, zul je uren moeten maken. Vrouwen net zo goed als mannen.”
Mensenmens
Hoffmann is overduidelijk een echt ‘mensenmens’. Waar ze kan zoekt ze de verbinding met andere mensen. Bij de verschillende netwerkclubjes waar ze onderdeel van uitmaakt, tijdens een bezoek aan een paardenconcours – haar dochter Reggy rijdt op hoog niveau – en sinds kort met een foundation die haar naam draagt. Met de Winny Hoffmann Foundation zet ze zich in voor kinderen die vanwege (geld)problemen geen hobby kunnen uitoefenen zoals paardrijden of voetbal. Een doorn in het oog van Hoffmann, die zelf een groot sportliefhebber is. Niet voor niets is ze vrijwel iedere twee weken in het Philips Stadion te vinden. Om te netwerken, maar zeker ook voor het voetbal. “PSV verbindt de aanwezigen met elkaar. Je bent het al ergens over eens en dat maakt het gemakkelijker om zaken te doen. Maar in eerste instantie ben ik niet naar het voetbal gegaan om zaken te doen. Ik vind PSV gewoon heel erg leuk, met name de familiaire sfeer die nu weer aan het terugkomen is. Dat probeer ik ook in mijn eigen firma toe te passen, dan heb je het meeste succes en dat is bij PSV net zo!”
Bron: PSV Magazine
Foto: PSV.nl